Baklavacılar umduğunu bulamadı

Baklavacılar umduğunu bulamadı

 

YURTHABERLER - AB tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan Antep baklavası, UNESCO tarafından Kreatif Şehirler Ağı’na dahil edilen Gaziantep mutfağının en önemli lezzetleri arasında yer alan Baklava satışları yaşanan ekonomik kriz nedeniyle durma noktasına gelirken, fıstık fiyatlarında yaşanan artış fiyatlara yansıtılmamasına rağmen, “Baklava zamlandı” algısı da Ramazan Bayramı öncesi talebi büyük ölçüde düşürdü.

 

Geçtiğimiz yıllara oranla Gaziantep’ten diğer şehirlere gönderilen baklava miktarında Ramazan Bayramında büyük bir düşüş yaşandı.  Gaziantepli Baklavacılar, bir yandan yaşanan ekonomik kriz ile uğraşırken, bir yandan da yıl içerisinde birkaç kez artış gösteren fıstık fiyatlarını baklavaya yansıtmamalarına rağmen kamuoyunda baklava fiyatları arttı algısının satışlara darbe vurduğunu belirttiler.

Her Ramazan Bayramı baklava üretilen işletmelerde tatlı bir telaş ve İşletmelerde her şeye rağmen bayram öncesi mesai artarken, baklavacılar bu yıl Bayram  öncesi bekledikleri siparişleri alamamaktan yakındı.

Baklavacılar,  “Fıstık fiyatları yıl içerisinde birkaç kez arttı. Ancak biz baklavacılar fıstıktaki fiyat artışını baklavaya yansıtmamamıza rağmen piyasada baklava fiyatlarının çok zamlandığı ile ilgili bir algı oluştu. Bu algı tüketicinin baklava talebinin azalmasına yol açtı. Geçen yılki Ramazan ayına göre Gaziantep dışından gelen taleplerde belirgin bir düşüş gözleniyor” dedi.

Baklavanın, tamamen el emeği ile büyük özen ve ustalık gerektiren bir tatlı olduğunu, Gaziantep Baklavasında damağın lezzet farkını hemen ayırt ettiğini dile getiren baklavacılar, “ Gaziantep  baklavasını diğerlerinden ayıran en önemli özellikler fıstık, yağın kalitesi ve hamurun inceliğidir. Tabi bunlara baklava üretimindeki yüzyıllara dayanan tecrübeyi de eklemek gerekir” diye konuştular.

Her şeye rağmen Gaziantep genelinde tüm baklava imalathanelerinin tam kadro çalışarak bayrama hazırlandığını ifade eden ekleyen Baklavacılar, “Müşterilerimizin etkilenmemesi için şu an fiyatlara bir zam söz konusu değil. Zam yapmadık,  yapmamak için de direniyoruz. Şimdilik sineye çektik ama nereye kadar dayanabiliriz bilemiyoruz” şeklinde konuştular.

 

Kentte baklavanın kilogram fiyatının kalitesine göre 45 ile 90 TL arasında değiştiğini sözlerine ekleyen Baklavacılar, “Piyasada 2-3 sınıf baklava bulunuyor. Bir kilo alacağınıza yarım kilo alın ama en iyisini alın" dediler.

12.06.2019 (memohaber.com)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR