Antep'te STK'lar uyuyor mu?

Gaziantep'te basına yansıyan 'şiddet' haberleri, Kentin algısını olumsuz etkiliyor. Kentte yaşayan tüm yönetici ve yönlendirici unsurların ise acilen bir araya gelmesi gerekiyor

Antep'te STK'lar uyuyor mu?

 

Gaziantep, 6554 kilometrekarelik alanda 2 milyonu aşkın nüfuslu bir kent. Ancak bu kent, son zamanlarda basına yansıyan 'şiddet' haberleriyle adından sözettirmeye başladı. Gaziantep Valiliği ise 22 Ağustos tarihli yazılı açıklamasıyla il genelinde toplantı, etkinlik ve yürüyüşleri yasakladı. Ancak Sivil Toplum Kuruluşları (STK)'ların kendi binalarında toplanmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Bu noktada Yurthaberleri.net soruyor: Gaziantep'teki STK'lar uyuyor mu? Şiddetin bu denli yaygınlaşmaya başladığı bu dönemde, Gaziantep Halkının huzuru ve kentin kamuoyundaki kötü imajının değişimi için hiç yol yok mu?

Siyaset, ne yazık ki günden güne güç kazanıyor ve onun üzerinde olması gereken kurum-kuruluş ve temsilcilerini de önüne katarak peşisıra sürüklüyor. Siyasi kimliklerin ve ideolojilerin bir kenara bir süreliğine bırakılacağı; hemen her görüş ve renkten Gazianteplinin bir araya gelerek, öncelikle kentte huzurlu bir şekilde yaşamanın yollarını arayacağı bir tabloyu fotoğraflamak çok mu zor? Kentin Valisi, Belediye Başkanı, Kaymakamları, Emniyet Temsilcileri, Komiserleri, Albayları, beraberinde STK temsilcileri de olduğu halde Gaziantep için Antep Halkının huzur dolu yarınları için bir araya gelemez mi? Resmi ve dini bayramlarda bir araya gelip kucaklaşan Gaziantep Yetkilileri, diğer günlerde de sorumlu oldukları Gaziantep Halkı adına birlikte bir adım atamaz mı? Ne yapacağız? Her defasında gözümüze kestirdiğimiz birisini sorumsuzlukla mı suçlayacağız? Tek başına emniyet güçleri ya da tek başına Gaziantep Valisi bu sorunu çözebilir mi? Kentte yaşanan her elim olayda ise yalnızca bu kişiler suçlanabilir mi? Bizim basın olarak sorumluluğumuz kadar Gaziantep'in ekmeğini yiyen ve en az siyasiler kadar yöneticiler kadar bu Kenti sahiplenmesi gereken STK'ların sorumluluğu yok mu? Diğer yandan evrensel tanımı gereği STK'lar siyasetüstü mevkiler değil mi? Filancaları Yaşatma Derneği'nde akşama kadar okey oynayan Gazianteplinin bir gram olsun vicdanı sızlamaz mı?

Gaziantepli Bilimadamı ve İşadamlarımız ne yapıyor?

Son olarak dün Gaziantep Şahinbey Şehreküstü Parkı'nda meydana gelen cinayet, silahsızlanmanın önemi ve toplumsal huzurun ivedilikle kentimizde tesis edilmesi gerektiği konusunda çarpıcı bir örnek değil mi? Gaziantep'e huzur gelmesi için ve bunu asıl oluşturması/planlaması gereken sorumlu kişilerin harekete geçmesi için daha kaç cana kıyılması gerekli? Ne bekleniyor? Gaziantep'i bir "cennet" olarak tanımlayacak, bu kente maddi-manevi katkı sağlamaya hazır 'kente yabancı' kişilerin kenti terketmesi mi? Bu kente dışarıdan aşık olan ve gelmeye hazırlanan turistlerin hiç gelmemesi mi? Onlarca hatta yüzlerce yılını bu topraklarda geçiren, hem Gaziantep'in ekmeğini yiyen hem de Gaziantep'te hemşerilerine ekmek veren Gazianteplilerin her güne acıyla uyanmaya devam etmesi mi? Adı bir zamanlar ODTÜ ile anılan Gaziantep Üniversitesi; yutdışında Türkiye'den en çok tanınan kurumların başında gelen ve eğitimini İngilizce vererek sürdüren Gaziantep Üniversitesi ne yapıyor? Niçin STK'larla birlikte hareket ederek, Gaziantep Halkının huzur ve refahı için daha çok çalışmıyor? Kente dair bulgularını ve yol haritasını Gazainetpli Bilimdamlarımız, İşadamlarımız niçin kamuoyuyla paylaşmazlar?

Bizlerin acilen kentteki huzur adına bir araya gelmemiz gerekiyor. Geçmişte olan her şeyi ve tüm çıkarlarımızı-beklentilerimizi terkederek, gelecekte "Benim de bir tuzum vardı" diye övüneceğimiz, huzurlu Gaziantep'i inşa etmemiz gerekiyor. Bunun için ise zaman kaybetmeden bugün bu işe başlamamız gerekiyor. Dün gencecik bir babayı, Ersin Öznişastacı'yı ailesine bıraktığı acıyla birlikte bu hayattan çekip çıkartan 'şiddeti' artık günlük yaşamımızdan elbirliğiyle defetmemiz gerekiyor.

Bu kente gelen kişiler, Şehreküstü Parkı'na bakıp, daha gelmeden 'şehrimize küsmemesi' gerekiyor.

Bunun önlemlerini acilen almalı ve tüm unsurlarıyla kentimizi bir araya getirmemiz şart.

Yurthaberleri.net / Ferdi Güngör

 

 

 

4.09.2019 (Haber Merkezi)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR